Buitenzonwering is een slimme manier om je huis in Utrecht te beschermen tegen de zon en te genieten van een aangenaam binnenklimaat. Er zijn veel verschillende soorten buitenzonwering die elk hun eigen kenmerken, kosten en voordelen hebben. In deze blog bespreken we zes populaire opties: rolluiken, screens, uitvalschermen, knikarmschermen, shutters en markiezen. We geven je ook tips over waar je zonwering kunt vinden in Utrecht.

 1. Rolluiken: Dit zijn metalen of kunststof luiken die u voor het raam kunt laten zakken. Ze zorgen voor een goede isolatie, verduistering en inbraakbeveiliging. De gemiddelde prijs van rolluiken ligt tussen de €100,- en €500,- per m², afhankelijk van het materiaal en de bediening. Het is een budgetvriendelijke keuze die je door heel Utrecht veel tegenkomt.
 2. Screens: Dit zijn doeken die strak langs het raam lopen. Ze houden het zonlicht en de warmte tegen, maar laten wel licht door. U kunt kiezen uit verschillende kleuren en transparanties. De gemiddelde prijs van screens ligt tussen de €170,- en €270,- per m².
 3. Uitvalschermen: Dit zijn schermen die schuin naar beneden openvallen. Ze bieden schaduw voor het raam en een klein stukje ervoor. U kunt kiezen uit verschillende doeken, kleuren en dessins. De gemiddelde prijs van uitvalschermen ligt tussen de €150,- en €300,- per strekkende meter.
 4. Knikarmschermen: Dit zijn schermen die horizontaal uitklappen. Ze bieden schaduw voor het raam én op het terras of balkon. U kunt kiezen uit verschillende doeken, kleuren en dessins. De gemiddelde prijs van knikarmschermen begint vanaf €130,- per m². Lees hier meer over de voordelen van knikarmschermen.
 5. Shutters: Dit zijn houten luiken met verstelbare lamellen die u voor het raam kunt plaatsen. Ze geven een sfeervolle uitstraling aan uw huis en laten u zelf bepalen hoeveel licht u binnenlaat. De gemiddelde prijs van shutters ligt tussen de €200,- en €500,- per m². Je ziet ze met name in de moderne wijken van Utrecht.
 6. Markiezen: Dit zijn bolvormige schermen die aan de bovenkant van het raam worden bevestigd. Ze hebben een klassieke uitstraling en beschermen tegen zonlicht van alle kanten. U kunt kiezen uit verschillende materialen, kleuren en modellen. De gemiddelde prijs van markiezen ligt tussen de €340,- en €450,- per strekkende meter. Je ziet ze nog veel in de binnenstad van Utrecht bij jaren 30 woningen en restaurants.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonwering?

Bij de aanschaf van buitenzonwering zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten om een goede keuze te maken. Hieronder enkele tips:

 1. Houd rekening met de uitstraling van uw woning. Zonwering heeft veel invloed op de uitstraling van uw woning. Zo zijn zonnescreens en rolluiken vooral mooi bij moderne en strakke woningen. Bij wat oudere woningen staan markiezen juist heel mooi.
 2. Bepaal het doel van de zonwering. Wilt u vooral verkoeling in huis, privacy verhogen, inbraakpreventie of schaduw creëren op uw terras of balkon? Afhankelijk van het doel kunt u kiezen voor een bepaald type zonwering dat daar het beste bij past.
 3. Vergelijk de prijzen van verschillende zonwering specialisten. De prijzen van zonwering kunnen flink verschillen per specialist. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken op punten als garantie, service en kwaliteit.
 4. Kies de juiste bediening voor uw zonwering. U kunt kiezen uit handmatige of elektrische bediening voor uw zonwering. Handmatige bediening is goedkoper, maar elektrische bediening biedt meer gemak en comfort. U kunt zelfs kiezen voor een domoticasysteem dat de zonwering automatisch opent of sluit bij zon, regen of wind.
 5. Houd rekening met de afmetingen van uw ramen en terras of balkon. De afmetingen van uw ramen en terras of balkon bepalen mede welke soort zonwering geschikt is voor uw situatie. Zo heeft u voor een knikarmscherm meer ruimte nodig dan voor een uitvalscherm.
 6. Onderhoud uw buitenzonwering goed. Om zo lang mogelijk te genieten van uw buitenzonwering is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit betekent dat u de schermen regelmatig schoonmaakt, controleert op beschadigingen en eventueel smeert met olie of vet.

Waar kan ik terecht in Utrecht voor advies?

Er zijn verschillende zonwering winkels en specialisten in Utrecht waar u terecht kunt voor advies, aanschaf en montage van binnen- en buitenzonwering

 1. De Spiegel zonwering (Savannahweg 49, 3542 AW Utrecht)
 2. Griffioen Zonwering (Houtrakgracht 111, 3544 SB Utrecht)
 3. De Kroon Zonweringen BV (Amsterdamsestraatweg 602, 3553 EP Utrecht)
 4. Schaduw Zonwering (Veldzigt 73, 3454 PW Utrecht)
 5. DBA Zonwering (Zandweg 191, 3454 HD Utrecht)